default logo

Melatonine kind

Melatonine bij kinderen

Bij alle kinderen waarbij er in de hersenen een stoornis zit, is de kans groter dat zij problemen hebben met het aanmaken van hun lichaamseigen melatonine. Deze kinderen hebben dan ook vaak een ontwikkelingsachterstand. Dit is bij kinderen met ADHD of autisme, bij kinderen die niet goed kunnen zien of blind zijn of bij kinderen nadat ze een hersenschudding hebben gekregen. Hierdoor slapen ze weinig en is de kans ook groter dat ze overgewicht hebben. Zij zijn bijvoorbeeld overdag erg slaperig en kunnen ook niet goed functioneren op school en/of spelen met andere kinderen. Ze presteren hierdoor ook minder goed.

Opstart problemen

Kinderen die niet genoeg slapen hebben ook last van opstart problemen. Uit een onderzoek is ook gebleken dat er een kwart van de kinderen tussen de 9 en 14 jaar dagelijks niet goed uitgerust zijn en er vermoeid op school zitten. Dit komt mede doordat ze ook met moeite opstaan omdat ze niet snel wakker worden.

Welke dosering is nodig bij kinderen?

De dosering aan melatonine bij kinderen verschilt per kind. Er wordt meestal aangeraden om te beginnen met en hoge dosering die 2 of 3 mg bevat omdat deze beter en sneller effect heeft op kinderen. Zo kan je dan ook makkelijker bepalen op welk tijdstip je de dosering melatonine het best kan geven aan een kind. Bij sommige gevallen is een dosering aan melatonine van 5 of 10 mg nodig. Wanneer je weet op welk tijdstip je een kind de melatonine kan geven dan kan je naar mate van tijd de dosering verlagen. Je zoekt dan naar de laagste dosering aan melatonine die nodig is en nog effect heeft. Dit is vaak een dosering van 0,5 mg, 1 mg of 1,5 mg.

Bijwerkingen van melatonine bij kinderen

Alle medicijnen hebben over het algemeen altijd bijwerkingen dus ook bij melatonine. De meerderheid van kinderen heeft geen bijwerkingen van de dosering aan melatonine. Als kinderen wel bijwerkingen hebben, is dit meestal de eerste paar dagen en hebben ze last van hoofdpijn. Ze kunnen ook misselijk worden nadat ze de melatonine hebben ingenomen, maar meestal verdwijnen deze bijwerkingen al snel. Het helpt dan ook vaak om nog wat te eten vlak nadat je de melatonine hebt ingenomen. Het kan ook voorkomen dat sommige kinderen somber en prikkelbaarder worden. Wanneer je in die situatie komt is het beter aan te raden om te stoppen met de melatonine.

Tijdsduur gebruik van melatonine

Wanneer je net begint met de behandeling is het verstandig om een week of vier dagen elke dag de melatonine in te nemen. Op die manier kan je lichaam wennen aan je nieuwe slaapwaakritme. De lichaamseigen aanmaak wordt dan ook naar mate van tijd aangepast. Na vier weken de melatonine hebben gebruikt kan er goed bekeken worden of je kind weer zonder de dosering melatonine kan en zelf in slaap te vallen. Wanneer dit zo niet is kan je doorgaan met de behandeling. Per kind wordt er gekeken op welke manier het beste is om toe te dienen