default logo

Melatonine 5 mg

Melatonine is een hormoon dat door de pijnappelklier in de hersenen wordt gemaakt. Deze wordt gebruikt bij diverse vormen van slapeloosheid. Het geeft een gewenst effect waarbij je minder tijd nodig hebt om in slaap te vallen. Door de samenstelling van bindmiddel, vulmiddel en anti-klonter middel wordt de tablet snel in het lichaam opgenomen. Deze helpt ook voor verlichting van de gevoelens van een jetlag. Per dag neem je één tablet en dat doe je een uur voordat je naar bed gaat. Steeds meer wetenschappers beweren dat het innemen van voldoende melatonine belangrijk is via de voeding. Koffie bevat per kopje 0,04 milligram. Uitgerekend kom je dus tot een conclusie dat 10 kopjes koffie 0,4 mg melatonine regelen. Ook de grote eters kunnen wel tot 1 milligram melatonine per dag binnenkrijgen door bijvoorbeeld 500 gram mais per dag te eten. Ander soort voedsel zoals onder anderen noten en pistachenoten kunnen wel tot 0,23 mg per gram aan melatonine bevatten.
Zo kunnen 100 gram gepelde pistachenoten tot wel 23 mg bevatten. Wanneer je de melatonine tijdens het avondeten inneemt of al eerder gezegd een uur voor het slapen inneemt zorgt er dus voor dat je sneller in slaap kan vallen. Melatonine is geen geneesmiddel en behoort tot een natuurlijke voedingsstof. Deze tablet zorgt voor een gezonde slaap. Op basis van een voedingspatroon die optimaal is krijgt iedereen over het algemeen per dag gemiddeld 5 mg melatonine binnen. Melatonine is in diverse landen in de handel waaronder Nederland. Je kan dit op recept verkrijgen in tabletten met een verlengde aangifte en dat geldt ook onder de merknaam genaamd Circadin. In de apotheek bereiden ze ook capsules onder de merkloze naam genaamd melatonine. Melatonine is een voedingssupplement die je zonder een recept kan krijgen onder diverse namen. Deze producten bevatten dan wel een zeer lage dosering aan melatonine.

Melatonine

Waarbij gebruik ik melatonine?

Melatonine is een hormoon die je gebruikt wanneer je slecht in slaap komt. Artsen schrijven dit soort producten uit voor bij bepaalde vormen van slapeloosheid. Het zorgt ervoor dat de tijd waarin je in slaap komt wordt verminderd. Door een samenstelling van natuurlijke stoffen wordt deze tablet snel in je lichaam opgenomen.

Bijwerkingen van melatonine

Dit product geeft je een gewenst effect, maar er kunnen ook bijwerkingen komen kijken. Er zijn een paar belangrijke bijwerkingen alleen komen ze zelden voor en gaan we ervanuit dat dit komt bij minder dan 1 op de 100 mensen. Hieronder staan de bijwerkingen die je kan krijgen van melatonine.

• Overgevoeligheid kan je merken wanneer je jeuk hebt en huiduitslag.
• In het begin van de behandeling kan je vaak te maken krijgen met hoofdpijn, slaperigheid en duizeligheid. Wanneer dit nog een paar dagen blijft aanhouden is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.
• Wanneer je lichaam eraan gewend is kan je lastkrijgen van buikpijn en verstoppingen. Je kan hiervoor vezelrijke voeding gebruiken en veel drinken om het te verminderen.
• Je kan er een droge mond doorkrijgen waardoor je sneller kans hebt op gaatjes, dus je moet extra goed poetsen.
• Ook gewichtstoename kan hier een rol aan toevoegen, dus let daarom goed op met de hoeveelheid die je eet.
• Wanneer je hartkloppingen, een verhoogde bloeddruk en pijn op de borst krijg is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts.
• Het kan ook zo zijn dat je vaak moet plassen en dat er bloed tussen je urine zit.
• Irritatie, rusteloosheid en abnormale dromen kunnen hier ook een rol bijspelen.

Hoe melatonine te gebruiken

Bij een slaapstoornis neem je dit middel een of twee uur voor het slapen gaan in nadat je wat gegeten hebt. Wanneer je het gebruikt voor een jetlag neem je het op de dag van vertrek in voor het slapengaan. Voor de mensen die laat in slaapvallen en moeite hebben met wakker worden geeft de huisarts een tijd aan wanneer je dit middel het best kan innemen. Bij andere slaapstoornissen kan je dit middel het best aan het eind van de middag of het begin van de avond innemen. Bij een slaapstoornis met een slechte kwaliteit gebruik je het maximaal 13 weken. Bij een jetlag gebruik je dit middel vaak 2 tot 5 dagen na je aankomst. Bij mensen die altijd laat in slaapvallen en moeilijk wakker worden gebruik je dit middel zo lang je arts het voor je voorschrijft. Bij andere inslaapstoornissen gebruikt je het middel zo lang je de klachten nog bij je draagt.

Waar te verkrijgen?

Het middel melatonine is in diverse landen in de handel waarover Nederland er een van is. Je kan dit op recept krijgen in tabletten met verlengde afgifte onder een merknaam genaamd Circadin. In de apotheek bereiden ze het in capsules onder de merkloze naam van melatonine. Melatonine is een voedingssupplement die je zonder recept kan verkrijgen onder verschillende namen. Deze producten bevatten dan ook wel een erg lage dosering aan melatonine.